Böjte Csaba atya újévi jókívánságai

A dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját, több ezer szegény sorsú árva istápolóját, Böjte Csaba atyát 2020 decemberében kértük fel egy interjúra, mert kikezdhetetlen optimizmusát legalább úgy szeretnénk terjeszteni, mint ahogy a koronavírus tört utat magának a világban…

Részlet az Erdély.ma portál riportjából:

– Sok mindent felsorolt abból, mit szeretne a gyerekeknek, a közösségnek, de saját magának mit kíván Csaba atya 2021-ben?

– Mindenekfelett erőt, egészséget. Idén sikerült megvennünk a piski csatatéren két hektárt, s azon eredeti fundamentumán, az eredeti falakkal áll még az a fogadó, ahonnan 1849-ben az osztrák katonákat kihajtották az 1500 áldozatot követelő piski csatába. Most létrehoztuk a Szent László Alapítványt, hogy ezzel is segítsünk. Elkészültek az épület felújítási tervei, és ha sikerülne a munkát őszig befejezni, és azt október 6-án felszentelni, nagyon boldog lennék.

Mikor Dévára jöttem, nemcsak gyermekeket, hanem árva történelmi épületeket is láttam, maga a kolostor is 1974-től lakatlan volt. Bethlen Gábor szülőházát is megvásároltuk, hosszú évekig tartó közadakozásból felújítottuk, meg pályázgattunk is itt-ott. Itt felnőtt gyerekeinknek akadna néhány munkahely, a fogadóban meg lehetne kóstolni, milyen babgulyást ettek Petőfiék, milyen borokat ittak a csata előtt. Berendeznénk egy termet a korabeli relikviákkal az osztrákoknak, egyet a magyaroknak. Szeretnénk, hogy minél autentikusabb történelmi épület legyen.

Másik megkezdett projektünk a keresdi Bethlen-kastély. Az egy nagyon szép épület, amelyen évek óta dolgozunk. Adományokat is várunk, minden jót, támogatást elfogadunk, hogy megmenthessük. Nagy élményt jelentett számomra, amikor a magyar történelmi műemlékek felkarolására alapított Szent László Alapítvány létrehozására tavasszal beadott kérésünket éppen június 4-én, 100 évvel a trianoni döntés után hagyta jóvá a gyulafehérvári táblabíróság!