Böjte Csaba születésnapi felhívása

62. születésnapját is a tőle megszokott szerénységgel ünnepli ma Böjte Csaba, erdélyi ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője.

A ferences szerzetes a hirado.hu-nak elmondta, sosem szervezett kifejezetten szülinapi ünneplést, de mindig részt vesz az aznapi szentmisén, ahol megköszöni a Jóistennek, hogy újabb születésnapját érhette meg. Ezen kívül egy rendhagyó adománygyűjtéssel is megemlékezik születésnapjáról – rá jellemző módon ezt az alkalmat is arra használja, hogy egy nemes ügyet szolgáljon.

„Déva határába egy számunkra nagyon fontos, elhagyott történelmi emlékhely árválkodik, a piski csatatér és a rajta álló csárda, mely azon az emlékezetes 1849. 02. 09. napon, véres harcok során többször is gazdát cserélt. Úgy gondolom, hogy ez a történelmi emlékhely mindannyiunk közös öröksége” – írta közösségi oldalán Böjte Csaba, aki egy emlékparkot hozna létre az elesett hősök emlékére.

„Ezért bizalommal fordulok az emlékhely tulajdonosa és a működtető Szt. László Alapítvány nevében hozzátok, és összefogásra hívlak, gyertek közadakozásból kezdjük meg a történelmi emlékpark kialakítását” – tette hozzá.

Böjte Csaba 1959 január 24-én Kolozsváron született. A születésnapján szentelték fel 1989-ben, így ez a nap a papi szolgálatának a 32. évét is jelenti egyben. 1994-ben döntött úgy, hogy befogadja az első gyermeket a dévai kolostorba. Akkor még úgy gondolta, néhány nap múlva megjelennek a gyermek szülei, és az átmeneti segítség után folytathatja ifjúsági lelkészi feladatát. Ma már 83 otthonban közel kétezer gyereket gondoznak önálló, 7-8 főből álló, szociális családokban az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványnál. Az elmúlt 27 évben pedig több mint tízezer gyereknek segítettek felnőni. Minderről egyébként Böjte Csaba azt tartja: „a gyerekeket nem számolni, hanem szeretni kell”.

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉG

(Forrás: Hirado.hu, Szoljon.hu, fotó: Magnificat.ro)