Felhívás a Piski Csata Emlékműve felújítására

1848-49-esforradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megmozdult az ország és Kárpát-medence magyarsága! Felkeresik a jeles emlékhelyeket, szépítik az emlékműveket, színes ünnepségeket szerveznek az évforduló alakalmából.

A szabadságharc első győztes csatáját Pákozd Pátka és Sukoró települések közelében vívta a honvédsereg. Ha a győztes csatákat vesszük szemügyre meg kell állapítani, hogy hasonlóan sorsdöntő ütközetre került sor 1849. február 9-én a Déva közelében fekvő Piski településnél. Ott a sebes folyású Sztrigy folyó felett álló híd megtartása volt a cél. „Ha elvész a híd, elvész Erdély” fogalmazott Bem József tábornok, és buzdító parancsát megfogadták katonái, Akik hatalmas áldozat árán megvédték a hidat és a császári hadak nem tudtak átkelni rajta.

A híd közelében a XVIII. századtól áll egy csárda, amelyet a helyiek huszárcsárdaként ismernek és amely nagy szerepet játszott a csata során is. A csárda romos épülete ma már a Szent László Alapítvány tulajdona, amely a felújítása érdekében sikeresen tevékenykedik.

A csata több mint ezer hősének egykor állított emlékműve azonban ma még darabjaiban van, és arra vár, hogy a 175. évfordulót lezáró október 6-ig felállításra kerüljön! A kövek többsége felújításra szorul, egy részét újra kell faragni, de kolozsvári szakemberek kezelésében remény van az emlékmű méltó újjáépítésére!

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Szent László Alapítvány együttműködik azért, hogy a felállítás költségeit közadakozásból előteremtse, és így az egyik leghíresebb és legvéresebb csata emlékét a jövőnek megőrizze!

www.htbkszfvar.hu, https://www.piski.hu/emlekpark/

Kérjük Önt segítse az összefogást, adományával támogassa a cél valóra váltását!

A cél megvalósulását az alábbi módon segítheti:

1, Adományát kérjük a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete részére ajánlja fel.

Bankszámla számunk: “Piski csata emlékművére”11736006-21497434

2, Szervezetünk az idei évben a részére felajánlott személyi jövedelemadója 1%-át is jó szívvel fogadja, az azon összegyűlt forrást is e célra fordítja! Adószámunk: 18484126-1-07

3, Kérjük mondja el barátainak a nemes célt, hívja fel figyelmüket az adományozásra és kérje fel Őket is a támogatásra!

„Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” Széchenyi István

 

Székesfehérvár, 2024. március 15-én.

 

Böjte Csaba elnök sk.                                    Dr. Karsai Béla elnök sk.