Közös emlékezés a piski csata 175. évfordulóján

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány február 10-én szombaton emlékezett meg a piski csata 175. évfordulójáról a felújítás alatt lévő piski kocsmában. A megemlékezésre Székesfehérvárról érkezett a Honvédség és Társadalom Baráti Kör küldöttsége Görög István és Oláh László vezetésével. A Pákozdi Katonai Emlékpark „Hazafiság Iskolája” elnevezésű programjához készített gyermek honvéd egyenruhákat hozták el, amelyekben a helyi gyermekek tisztelegtek a piski csata Hősei előtt.

Böjte Csaba szerzetesnek és a Szent László Alapítvány értékmentő munkájának köszönhetően a 175 éve óriási küzdelemben győztes honvédsereg egykori harcterén álló több mint 200 éves csárda épület korábban romos állaga mára már alkalmas volt arra, hogy ott kerüljön sor a megemlékezésre.

Csaba testvér kezdeményezésére nem hagyják feledésbe menni az egykor történteket és Erdély megtartása érdekében életüket áldozó honvédek emlékét!

Kellő támogatás esetén a közeljövőben ismét felállitásra kerülhet az 1920 után elbontott emlékmű és felújításra kerül az egykori csárda épülete is.

A Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrző csapata az eredetileg tervezett múzeum részére egy nagyméretű terepasztalt kezdett el készíteni, amelyen a piski kocsma épülete, a Sztrígy folyó és számos tereptárgy már elkészítésre került, de finanszírozás hiányában a munka megszakadt, remélhetőleg ez a csodálatos dioráma is befejeződhet hamarosan.